Het belang van fysiotherapie na COVID-19

Als je last hebt van de gevolgen van COVID-19 dan is een goed begeleid herstel erg belangrijk. Gelukkig hebben wij bij Cure Fysiotherapie meerdere collega’s die gespecialiseerd zijn in COVID revalidatie. Onze ervaren en deskundige fysiotherapeuten kunnen jou helpen om te herstellen van deze complexe aandoening. Zij zijn allen aangesloten bij het Chronisch Zorgnet.

Voor wie is COVID-19 revalidatie geschikt?

Als je ernstige klachten of beperkingen ervaart na corona is een revalidatietraject te adviseren. Herken jij jezelf in het onderstaande? Neem dan contact op met je huisarts of behandelend arts in het ziekenhuis voor een verwijzing.

Voorbeelden van klachten zijn: 

  • benauwdheid, 
  • conditiegebrek, 
  • vermoeidheid, 
  • spierpijn,
  • geheugen- en concentratieproblemen.

Bij beperkingen kan het gaan om: 

  • niet kunnen traplopen, 
  • problemen hebben met zelfverzorging, 
  • slechts kleine afstanden kunnen lopen, 
  • geen boodschappen kunnen doen, 
  •  je werk niet kunnen doen.

Hoe ziet het hersteltraject na COVID-19 eruit?

Ademhalingstherapie en herstel van mobiliteit

Onze focus ligt altijd op jouw individuele behoeften. Samen met jou stellen wij een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op jouw specifieke situatie. Onze gespecialiseerde behandelingen richten zich met name op ademhalingstherapie om je longfunctie te optimaliseren. Daarnaast werken we met behulp van oefentherapie aan het herstel van je mobiliteit, zodat je weer makkelijker kunt bewegen. 

Er kan bij Long-COVID ook sprake zijn van sterke cognitieve of mentale symptomen zoals overprikkeling, vermoeidheid, gebrek aan concentratie of emotionele ontregeling. Is dat het geval dan maken wij vaak gebruik van de kennis van onze psychosomatische fysiotherapeut.

Bij welke fysiotherapeuten kun je terecht voor revalidatie na COVID-19?

De fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in herstel na corona zijn Erwin en Frank. Zij hebben uitgebreide scholing in longaandoeningen gehad en hebben zich daarna bijgeschoold op het gebied van COVID-19 revalidatie. Zij werken nauw samen met de huisarts en een diëtist en ergotherapeut in jouw woonomgeving.

Veelgestelde vragen over Long-covid revalidatie

In 2023 geldt er een regeling dat de paramedische herstelzorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Je betaalt wel eigen risico. De paramedische herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Voor 2024 wordt nog bekeken of deze zorg definitief wordt opgenomen in het basispakket. Vraag het na bij je zorgverzekeraar.

Dat is voor elke patiënt verschillend. Sommige patiënten hebben al baat bij enkele ondersteunende behandelsessies. Bij andere patiënten kan het behandelprogramma enkele maanden duren. De maximale behandelperiode die in 2023 vergoed wordt is 6 maanden.

Wil je meer informatie of direct een afspraak inplannen?

Herken jij jezelf in bovenstaande klachten en beperkingen na corona? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een gekwalificeerde fysiotherapeut van Cure Fysiotherapie. Bel naar 0591-212191 of stuur een mail naar info@curefysiotherapie.nl.  Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier op de website. Dan bellen wij je zo spoedig mogelijk terug.

Neem contact met ons op