Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Zit je weleens onderuitgezakt in je (bureau)stoel of voorovergebogen over je telefoon? Je beseft het misschien niet, maar dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, waaronder hoge rugklachten. Dit soort klachten komen voornamelijk voor bij vrouwen. Door het verband tussen een slechte houding en hoge rugpijn te begrijpen, kan je stappen ondernemen om je houding te verbeteren en het risico op dit soort ongemak te verminderen.

 

Wat zijn hoge rugklachten?

Hoge rugpijn wordt ook wel thoracale radiculaire pijn genoemd. Het is een veelvoorkomende aandoening die vrouwen van alle leeftijden treft. Hoge rugklachten geven pijn of een gevoel van ongemak in het gebied tussen de schouderbladen en aan de basis van de nek en de onderkant van het borstbeen. Vrouwen met grote borsten kunnen ook hoge rugpijn ervaren als gevolg van het extra gewicht op hun borst, dat de spieren in hun rug extra kunnen belasten.

Symptomen van hoge rugpijn:

  • Stijfheid in de rug
  • Hoofdpijn of migraine
  • Dof/kloppend gevoel
  • (Plotselinge) scherpe pijn
  • Problemen met ademhaling

 

Wat is de oorzaak van hoge rugpijn bij vrouwen?

Hoge rugklachten bij vrouwen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een grote boosdoener is een slechte houding. Wanneer je lange uren zittend voor een televisie of computer doorbrengt, kan je automatisch voorover gaan buigen. Dit leidt tot spierspanning en belasting in het gebied van de bovenrug, wat vervolgens weer resulteert in pijn en ongemak. Bovenrugklachten kunnen daarnaast ook veroorzaakt worden door zware rugzakken of tassen aan één schouder te dragen. Er wordt dan druk uitgeoefend op de spieren en gewrichten in de bovenrug.

 

Hoe kan je deze klachten voorkomen?

Je kan eventuele pijn voorkomen door regelmatig te bewegen. Door middel van lichamelijke activiteit bouw je namelijk spierkracht op, ontstaat er minder spanning en wordt je bovenrug minder belast. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede lichaams- en werkhouding aan te nemen. Probeer niet te lang ‘boven het hoofd’ te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderen van een plafond. Tot slot is het belangrijk om ook op een goed matras te slapen. Op het moment dat je op een te hard of doorgezakt matras slaap, kan dit leiden tot verschillende rug- en nekklachten.

 

Heb je last van hoge rugpijn en ben je op zoek naar hulp?

Je kan contact met ons opnemen op het moment dat je last hebt van hoge rugklachten en deze maar niet verdwijnen. Samen met één van onze collega’s wordt een op maat gemaakt behandelplan samengesteld, zodat wij gericht voor je aan de slag kunnen gaan. Wil je een afspraak inplannen? Dan kan je bellen naar 0591-212191 of een mail sturen naar info@curefysiotherapie.nl.