Nekpijn tijdens het autorijden? 3 handige tips

Nekpijn is een veelvoorkomend probleem bij mensen die lange afstanden rijden of regelmatig in de auto zitten. Het kan een vervelende en belemmerende ervaring zijn, die jouw rijcomfort en algehele welzijn kan beïnvloeden. Gelukkig kan fysiotherapie een effectieve oplossing bieden voor het verlichten van nekpijn en het verbeteren van jouw rijervaring. Daarom heeft onze fysiotherapeut een paar handige tips verzameld om nekpijn tijdens het autorijden te voorkomen en zo een stuk comfortabeler te rijden. 

 

Tip1: Een goede zithouding

Een goede zithouding is essentieel om nekpijn te voorkomen. Stel de rugleuning van je autostoel zo in dat deze goede ondersteuning biedt aan je onderrug. Stel de hoofdsteun zo af dat deze op gelijke hoogte is met de bovenkant van je hoofd. Houd je hoofd recht en zorg ervoor dat je nek niet naar voren of naar achteren wordt gebogen. Dit helpt om je nek in een neutrale positie te houden en vermindert de spanning op je nekspieren.

 

Tip 2: Neem regelmatig een pauze

Als je merkt dat de nekpijn toeneemt tijdens het rijden, plan dan regelmatig pauzes in. Langdurig rijden kan leiden tot spierspanning en stijfheid in de nek. Probeer regelmatig pauzes te nemen tijdens lange autoritten. Sta op, strek je benen en doe een paar eenvoudige nekoefeningen om de spanning te verminderen. Probeer elke twee uur een korte pauze te nemen, zodat je lichaam kan herstellen van de zittende positie en je de bloedcirculatie kunt stimuleren.

 

Tip 3: Oefeningen om nekpijn te verminderen

Het is belangrijk om tijdens lange autoritten regelmatig te bewegen en wat eenvoudige oefeningen te doen om de spanning in je nek te verminderen. Draai voorzichtig jouw hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden om de nekspieren los te maken. Trek ook je schouders op en laat ze vervolgens ontspannen hangen om spanning in de bovenrug en nek te verminderen.

 

Als nekpijn aanhoudt of regelmatig terugkeert, is het raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen. Onze fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen en technieken aanleren om je nekspieren te versterken, je houding te verbeteren en pijn te verminderen.

 

Benieuwd wat fysiotherapie voor jou kan betekenen?

Nekpijn tijdens het autorijden kan een vervelend probleem zijn, maar met de juiste aanpassingen en oefeningen kan je de pijn verminderen en jouw rijervaring verbeteren. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Dan kan je contact met ons opnemen via het contactformulier, door te bellen naar 0591-212191 of door een mail te sturen naar info@curefysiotherapie.nl.